Pápež poďakoval za Solejovu knihu apoštolským požehnaním

24.01.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 24. januára (TASR) - Knihu najmladšieho autora odbornej literatúry na Slovensku Petra Soleja Krása zakliata v kove, ktorá je venovaná pamiatke troch pastoračných návštev pápeža Jána Pavla II. , prijal v týchto ...
V liste adresovanom 20-ročnému autorovi, študentovi 2. ročníka Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a prezidentovi Občianskeho združenia NAPS sa uvádza, že pápež venovanie knihy považuje za gesto úcty a oddanosti voči nástupcovi Svätého Apoštola Petra a zahŕňa ho do svojich modlitieb. Zároveň mu na Slovensko posiela osobitné apoštolské požehnanie.
Mladému rodákovi z Medzilaboriec sa v týchto dňoch ušlo aj ocenenia od člena Európskej komisie Jána Figeľa. \"Oceňujem Vašu literárnu aktivitu, ako aj snahy o zbližovanie konfesionálnych odlišností prostredníctvom ekumenických stretnutí. Som presvedčený, že aj ony môžu byť konkrétnym príspevkom do práve prebiehajúceho Roku dialógu medzi kultúrami, ktorý bol na môj podnet vyhlásený inštitúciami Európskej únie, \" uvádza Figeľ v liste adresovanom Solejovi.
\"Som veľmi vďačný, že exempláre mojej najnovšej knihy prijali do daru viaceré významné osobnosti. Je pre mňa cťou a radosťou, že som týmto gestom mohol v malom reprezentovať Slovensko aj v zahraničí, \" uviedol dnes pre TASR Solej.
Kniha Krása zakliata v kove je jeho piatou knihou. Pod záštitou ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka sa využíva na reprezentáciu Slovenska v zahraničí. Od jej autora ju prijali viacerí slovenskí štátnici, diplomati akreditovaní v SR a predstavitelia cirkví. Prostredníctvom diplomatickej pošty dostala knihu aj holandská kráľovná Beatrix, belgický kráľ Albert II. , americký prezident George Bush a ďalšie významné osobnosti.
Dovedna 192-stranová publikácia dokumentuje novodobé medailérske dielo celosvetovo jedinečnej, najstaršej a nepretržite pracujúcej mincovne v Kremnici. Na jej obálke sa nachádza pozlátená medaila s portrétom Jána Pavla II. , ktorú vyrazili v Kremnici.
 

Vyberte región